Premsa

La mirada de les periodistes a la ràdio del segle XXI

28 de novembre de 2014

El rol de les dones a la ràdio a l’actualitat i els reptes sobre el futur de l’ofici van ser dos dels temes que es van debatre ahir a la I Jornada de Dones i Ràdio al segle XXI al Col·legi de Periodistes de Catalunya. El debat, moderat per la degana del col·legi, Neus Bonet, va permetre l’intercanvi d’opinions i experiències a les periodistes presents, com Elisenda Camps (Tot és possible de RAC1), Mª Carmen Juan (subdirectora de Julia en la Onda de Onda Cero), Rosa Badia (directora Tot és comèdia de Ser Catalunya), Rosa Oliva (directora adjunta de Catalunya Ràdio) i Paola Callieri (cap de programes i subdirectora de R4), entre d’altres. 

La jornada va rebre el suport de l’Institut Català de les Dones amb la presència de la seva directora, Montse Gatell, que va remarcar que “els mitjans de comunicació, com a altaveus de les problemàtiques del país, també pateixen la segregació de les dones que hi treballen”. A l’acte també hi va assistir un dels impulsors de l’Observatori Català de la Ràdio, Josep Mª Martí, i la professora de la UAB, Amparo Huertas, que va destacar que “continua sent necessari reunir a dones per parlar del món de les dones”.

El debat: 15 periodistes expliquen la seva experiència

No es pot negar que la presència de les dones a la ràdio ha millorat al llarg dels anys, però en càrrecs que requereixen responsabilitat i lideratge encara hi ha camí per recórrer. Rosa Oliva, que té el càrrec de subdirectora, va explicar que si costa trobar una dona en aquest terreny “potser és perquè no tenim una bona estratègia de màrqueting i no ens sabem vendre” i va proposar que “hauríem de crear referents que poguéssim defensar”, citant com a exemple la Mònica Terribas.

Per la seva banda, Elisenda Camps va reconèixer que les dones estan més ben preparades i que la seva presència a les redaccions dels mitjans és molt elevada. Tot i així, la periodista va afirmar que tenen poca visibilitat i que “no se’ls dóna la mateixa importància que als homes”. Camps també va destacar que la dona té uns valors que fan de complement al lideratge: “Ens importa l’objectiu, però sobretot com arribar-hi. A vegades, encara que una dona tingui un alt càrrec es crea un ‘lobby’  masculí en el que costa entrar”.

Durant el debat també es va parlar de la situació de les dones en altres tipus de periodisme, com l’esportiu o la radiofórmula, com també de les professionals que treballen de tècniques de so o guionistes. Marta Ramon, co-editora de ‘La Graderia’ a Ser Catalunya, va denunciar que en el periodisme esportiu “des de les cúpules directives s’ha tendit a posar el model Sara Carbonero” i va destacar que “si volem avançar hem de fer pedagogia amb els estudiants perquè no agafin aquest model”. L’educació dels futurs periodistes i els referents professionals que tenen els estudiants, també va ser un tema que es va debatre.

L’exposició 

Després del debat es va inaugurar una exposició commemorativa a les pioneres de la ràdio a Catalunya. Un recull de 28 fotografies i alguns textos il·lustren l’època dels anys 20 i 30 del segle passat i de les primeres locutores de ràdio, així com d’altres que van treballar-hi a la dècada dels 40.

Publicat a Nació Digital

You Might Also Like

No hi ha comentaris

Deixa el teu comentari