Blog

En nom de la democràcia

22 de juliol de 2016

Els països que lideren el rànquing de l’últim Índex de Democràcia, elaborat per The Economist, són Noruega, Islàndia, Suècia, Nova Zelanda i Dinamarca. Per mesurar el rang de democràcia, s’utilitzen 60 indicadors agrupats en cinc categories: procés electoral i pluralisme, llibertats civils, funcionament del govern, participació política i cultura política. D’acord amb la puntuació, s’estableix la divisió entre països amb democràcia plena, democràcia defectuosa, règims híbrids i règims autoritaris.

La democràcia s’entén com una forma de govern que respecta els drets fonamentals dels ciutadans, garanteix la justícia social, facilita el desenvolupament econòmic i social, reforça la cohesió de la societat, impulsa la tranquil·litat nacional i crea un clima propici per a la pau internacional. Malgrat tot, en nom de la democràcia, s’excusen barbaritats que queden molt lluny de tots aquests principis.

Rànquing de democràcies plenes en l'Índex de Democràcia 2015. Font: The Economist

Rànquing de democràcies plenes en l’Índex de Democràcia 2015. Font: The Economist

Espanya es troba en el dissetè lloc del rànquing. En les últimes eleccions generals, celebrades el 26 de juny, el Partit Popular (PP) va sortir reforçat amb 137 diputats i 666.000 vots més que en els comicis del 20 de desembre. Gairebé totes les comunitats autònomes van escollir un partit esquitxat per nombrosos escàndols de corrupció, on s’han vist implicats tant membres de l’equip de govern com diputats nacionals, regionals i alcaldes. Inclús el propi partit s’ha vist imputat per blanqueig de capitals.

El Partit Popular, un partit que declara inconstitucional les mostres d’expressió i les voluntats del poble català. Un govern que defensa una persona com Fernández Díaz que, gràcies a les revelacions del diari Público, sabem que ha conspirat contra Catalunya amb el director de l’Oficina Antifrau com a aliat, Daniel De Alfonso. D’aquesta manera, hem conegut perles com “les hemos destrozado el sistema sanitario, les hemos acusado, estamos jorobándoles el CTT”. Però, segurament gràcies a la manipulació de certs mitjans de comunicació, la gent els vota. I ells, segueixen com sempre, agafant-se en la democràcia, sempre “en defensa de los intereses generales de los españoles por encima de cualquier otra consideración”. Després del 26-J, Mariano Rajoy va dir: “en España, han ganado los demócratas, la libertad y los derechos de la gente”, tot i que les seves accions demostrin el contrari.

Turquia, la democràcia autoritària

Un altre país en el focus de l’actualitat és Turquia, en la posició 88 de l’Índex de Democràcia i en la categoria de règim híbrid. Els militars es van alçar contra el govern el 15 de juliol per “mantenir l’ordre democràtic, els drets humans i l’estat de dret”. El cop d’estat va quedar en un intent i el president Erdogan va vèncer gràcies al suport del poble. Un poble que ha escollit Erdogan democràticament, un manipulador que ara s’ha fet més fort i que utilitza les estructures democràtiques per imposar un govern autoritari i deixa entrar armes, diners i combatents per la frontera amb Síria.

Després de la purga de militars i jutges, Turquia estarà en estat d’emergència durant tres mesos, fet que implica restringir la llibertat de moviments: limitació dels horaris de permanència en espais públics, prohibició de les concentracions, més poder a les forces de seguretat sobre registres a persones i vehicles, censura de la informació i suspensió de contractes laborals. Tot això, sempre en el nom de la democràcia. En paraules d’Erdogan, per “protegir la nostra democràcia en aquest temps tant difícil”. Tot plegat, desesperant.

You Might Also Like

No hi ha comentaris

Deixa el teu comentari