Premsa

“El sector llibreter s’està recomponent, està viu i intenta posar-se al dia”

18 d'abril de 2017
Dies abans de la diada de Sant Jordi, les llibreries ja es comencen a preparar per l’allau de gent que segueix la tradició de regalar una rosa i un llibre. En Xavier Cortacans, llibreter a Muntanya de Llibres de Vic i vocal del Gremi de Llibreters de Catalunya, ha rebut el MésOsona per parlar sobre la seva professió i l’estat del sector.

Quina és la previsió per aquest Sant Jordi?

Penso que, si el temps acompanya, serà una diada molt animada. Com que cau en diumenge, la dinàmica serà diferent i, segurament, la festa ja començarà dissabte.

Quins títols comencen a destacar com a llibres més venuts?

Crec que un Rafael Nadal, un Xavier Bosch, una Pilar Rahola, una Sílvia Soler… Veurem si en Jordi Basté acaba d’enlairar-se, de moment està una mica fred. Pot ser una de les sorpreses.

Quines són les tendències literàries del moment?

A més dels grans premis que marquen tendències,  penso que es vendrà molt Argelagues, de Gemma Ruiz, tenim molta cosa post Guerra Civil. També hi ha una altra tendència  que fa temps que dura: la novel·la de natura, de llenyataire, la vida de pastor, la vida salvatge… Últimament s’està consolidant molt.

Fins a quin punt augmenta la venda de llibres per la diada?

Les estadístiques diuen que entre un 10 i un 12%. Durant aquest dia venem el mateix que durant un mes sencer. Però això a nivell de facturació. El descompte que és una merma important. Encara que hi ha molta venda i molt volum, a l’hora de la veritat no és cap ‘xollo’.

Creus que es compren llibres per tradició o també per amor a la lectura?

Per sort, i això és polèmic, per la simple tradició. Però és una tradició molt bona. Un llibre que s’ha comprat té la possibilitat de ser llegit i, per tant, és fantàstic que la gent compri llibres per tradició. I si amb això aconseguim que la gent continuï comprant durant tot l’any, ja ens podem donar per satisfets. Que hi haurà molta gent que comprarà un llibre i potser no se’l llegirà, és una realitat. Però és una realitat de la societat de consum, no només del sector del llibre.

Creus que hi ha més oferta que demanda?

Cada setmana s’editen 1.000 llibres i 52.000 a l’any a l’estat. Jo penso que hi ha una oferta molt àmplia i que hi ha un llibre per tothom. La demanda? Si han de sortir els números per tot, és evident que no surten. No tots els llibres, ni totes les editorials, són rendibles. Formem part d’un mercat que és molt cruel i si un llibre no té demanda   desapareix de seguida.

En quina situació es troba la literatura catalana?

Crec que està com les altres, bé. Hi ha moltes editorials petites -tot i que sempre ens en falten de mitjanes- i les grans, com Grup 62, que continuen apostant per autors catalans. Potser són més mediàtics, però trobem molt ventall. És una literatura que té bona salut.

La incursió del llibre electrònic ha fet baixar les vendes del llibre en paper?

Fa cinc anys ja ens fèiem aquesta pregunta i els gurus deien que ja estaríem tots tancats. Per tant, el llibre electrònic segurament que ha mermat vendes, però ho ha fet més la crisi i, encara més, els dispositius mòbils. Tota l’estona estem mirant la pantalla. El llibre digital és un altre actor d’aquest món i té la seva importància, però no ha estat la catàstrofe que s’esperava. La realitat és que avui encara parlem de llibres.

La Universitat de Barcelona ha posat en marxa un postgrau de Llibreria. La professió està ben valorada?

Sí, jo mateix l’estic fent. És un ofici que, com tots els botiguers, es veu com un recurs fàcil. Però penso que està ben valorat. És una professió molt agraïda, el client ve amb ganes que l’aconsellis i de buscar coses de lleure. És un ofici valorat, malgrat que segurament hauria d’estar-ho més.

En els últims anys han tancat llibreries històriques de Catalunya. Quin és l’estat del sector?

El sector s’està recomponent i, com sempre, s’hauria de mirar les llibreries que han tancat cas per cas. En el moment de la crisi forta, virar un vaixell gran era molt complicat. Enmig de la crisi, era molt fàcil per les estructures molt grans tancar si no tenies un bon coixí. Quan les coses van malament, les llibreries petites i amb poc personal tenen més facilitat per subsistir. Han caigut grans llibreries i n’han aparegut de petites, com també ha passat amb les editorials. El temps dirà si aconsegueixen tirar endavant. Crec que això vol dir que el sector està viu i que s’intenta posar al dia. Per tant, no és positiu que tanqui una llibreria, però ho és que n’obrin dues o tres de més petites.

I en les llibreries més especialitzades com Muntanya de Llibres?

És una de les formules de subsistir. L’especialització porta un públic molt fidel que, si es pot cuidar, t’assegura unes vendes per seguir endavant. És cert que totes les especialitzades tendim, en un moment o altre, a obrir el camp. Els clients també compren i regalen altres temàtiques.

Finalment, què és per tu l’ofici de llibreter?

Jo sempre he dit que és un plaer poder treballar en una cosa que t’agrada. Però mai s’ha d’oblidar que és el teu modus vivendi. La sort és llevar-se i anar a treballar content. El client ve amb ganes que l’assessoris per trobar una cosa que el faci gaudir. Això és un luxe.

Entrevista publicada a la revista MÉS OSONA.

You Might Also Like

No hi ha comentaris

Deixa el teu comentari